Hoe maak ik mijn rolluiken zowel aan de buiten- als binnenkant, schoon?

BIOnyx RVS reinigerBIOnyx RVS reinigerBIOnyx RVS reiniger garageroldeur

Het schoonmaken en -houden van rolluiken en garage roldeuren zijn essentieel. Want steeds meer huizen hebben rolluiken voor de ramen zitten. Erg handig natuurlijk om de warmte binnen en zon, licht en geluid buiten te houden. Het is ideaal voor de slaapkamer omdat een rolluik zorg voor een koele, donkere en stille slaapomgeving. Comfortabel en goed isolerend dus. Maar rolluiken geven ook een veilig en beschermend gevoel tegen inbraak. Dus bijzonder effectief in het ontmoedigen van inbrekers en het beschermen van je huis(anti-diefstal). Maar helaas vangen de rolluiken (op den duur) aardig wat vuiligheid op, zoals fijnstof, zand, insecten uitwerpselen, spinnenwebben of groene aanslag.

Rolluiken & garage-, roldeuren schoonmaken 

Het schoonmaken van de rolluiken is niet het leukste karwei dat er is, echter is het wel belangrijk dat het gebeurt. Maar we adviseren dan ook om elk jaar je rolluiken 2x te reinigen, zowel aan de buiten- als de binnenkant. Het geeft niet alleen een nettere en mooie uitstraling, maar het verlengt ook de levensduur. Daarnaast verbetert het ook de werking van je luiken en roldeuren.

Om het onderhoud van de rolluiken netjes en goed uit te voeren, zou je aan de volgende punten kunnen denken.

Wat heb je nodig?

Om je rolluiken goed schoon te kunnen maken heb je een zachte borstel, een emmer, microvezel doek en BIOnyx RVS reiniger nodig. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen, want deze tasten de laklaag van de rolluiken aan. 

Bestel nu hier BIOnyx RVS reiniger 500ml

Bestel nu hier BIOnyx RVS reiniger 5L

BIOnyx RVS reinigerBIOnyx RVS reinigerBIOnyx RVS reiniger Rolluiken

Voordat je begint, zorg dat er geen stroom op staat

De meeste rolluiken hebben een elektrische bediening. Als dit bij jou ook het geval is, dan is het verstandig om de spanning eraf te halen. Dit doe je door de stroomkabel uit het stopcontact te halen voordat je begint met schoonmaken. Elektriciteit en water kunnen heel gevaarlijk zijn (zelfs dodelijk).

Begin met het schoonmaken van de buitenkant

De buitenkant van het rolluik schoonmaken is een makkelijk maar vervelend klusje. Rol daarom het luik helemaal naar beneden, en zorg dat de lamellen goed tegen elkaar aan zitten. Verwijder het (losse) vuil met een zachte borstel. Vervolgens  wrijf je het oppervlak in en neem vervolgens af met overvloedig schoon water. Om daarna droog te wrijven met een microvezel doek.

RVS reinigerBIOnyx RVS reinigerBIOnyx RVS reiniger Rolluiken

Tip: Gebruik dus geen agressieve reinigingsmiddelen. Dit kan de laklaag aantasten en lelijke vlekken of oneffenheden geven op je rolluiken.

Vervolgens de binnenkant schoonmaken: verwijder de kap

Om de binnenkant van het rolluik te reinigen, moet je de kap van de omkasting van het rolluik verwijderen. Daardoor kun je er goed bij. De binnenkant is een iets lastigere klus, maar is wel uiterst belangrijk. In de binnenkant hoopt zich namelijk veel vuil op dat zich ook snel naar de buitenkant kan uitbreiden. Laat vervolgens het rolluik steeds een klein stukje zakken terwijl je met de micro vezel doek  de boel goed schoonmaakt. Hierna neem je ze af met een droge micro vezel doek. 

Tip: vergeet de geleiders niet schoon te maken en in te smeren met bijvoorbeeld een teflonspray. Gebruik géén vet smeermiddel, aangezien dit eerder weer vuil kan aantrekken. 

Hoe vaak moet ik mijn rolluiken schoonmaken?

Wij adviseren om het schoonmaken van rolluiken 2x per jaar  te doen. In het voorjaar, direct na de winter. En de laatste keer in het najaar vlak voor de winterHet goed onderhouden van de rolluiken is erg belangrijk. Rolluiken worden namelijk blootgesteld aan flinke weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om dit onderhoud niet uit te stellen. Want goed onderhoud betekent:

  • Een langere levensduur
  • Verzorgd uiterlijk buitenshuis
  • Verzorgd uiterlijk binnenshuis
  • Optimale werking door onderhoud van de bewegende delen

Wanneer moet ik mijn rolluiken vervangen?

Als je bij het schoonmaken van de rolluiken beschadigingen tegen komt, dan is het verstandig om deze te laten repareren of te laten vervangen. Door beschadigingen kunnen de prestaties van rolluiken verminderen. De bescherming tegen inbraak, of de isolatiewaarde kunnen zo ook minder worden. Ziet u dat een onderdeel aan vervanging toe is, dan is het slim om dit direct te doen. Vraag je erkende leverancier om advies en vraag  dan om het direct uit te laten voeren.

En nu volop genieten van je rolluiken!