Hoe kan ik duurzaam inkopen als ondernemer?

BBIOnyx duurzaam inkopen

Hoe kan ik duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen gaat o.a. over de inkoop van verantwoord gekapt hout, werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt, energiezuinige apparaten, biologisch eten en biologische reinigingsmiddelen, en nog veel meer.

Door grondstoffen of producten in te kopen met oog voor mens, dier en milieu draag je bij aan eerlijke handel. Spaar het milieu, puur en eerlijk…

Wat is duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen gaat o.a. over de inkoop van verantwoord gekapt hout. Maar ook over werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt of energiezuinige apparaten en nog veel meer. De markt in duurzame producten wordt steeds uitgebreider. Er is echter nog geen standaard keurmerk over de hele wereld. Helaas ook niet binnen Europa, welke wordt gebruikt om aan te wijzen of een product duurzaam is. Je zult dus zelf moeten kijken naar de producten die je inkoopt. Maar ooknaar de bedrijven waar je deze zou inkopen.

Als je duurzaam wilt gaan inkopen als bedrijf of organisatie is het echt niet nodig om het in één keer honderd procent goed te doen. Kies die inkopen eruit die voor jouw bedrijf makkelijk zijn te verduurzamen. En probeer daarna stapje-voor-stapje je inkoopbeleid te verbeteren. Dit is alvast een mooi begin.

Breng je inkopen in kaart

Je kunt beginnen door een lijst te maken van de belangrijkste grondstoffen en/of producten die je inkoopt als bedrijf en/of organisatie. Wie zijn de leveranciers en waar komen de producten vandaan? Zorg dat je dit helder in kaart hebt. Kijk daarbij naar de gehele cyclus van een product: van productie en gebruik tot eindverwerking.

Creëer draagvlak

Het is belangrijk om te zorgen dat duurzaam inkopen wordt gesteund door degenen in jouw bedrijf die verantwoordelijk zijn voor inkoop. Laat hen meedenken over de aanpak van duurzaam inkopen zodat je draagvlak creëert. Zo kan het ook handig zijn om de kennis over duurzaamheid onder de medewerkers te vergroten. Daarvoor bestaan speciale cursussen of win advies hierover in.

Kijk naar criteria en keurmerken

Door onder andere het ministerie van VROM en Agentschap NL zijn al veel criteria opgesteld. Zo ook op het gebied van sociale omstandigheden en milieu. Met behulp van deze criteria kun je de dialoog aangaan met je leveranciers. Ook kun je kijken in hoeverre zij over een van de vele keurmerken beschikken. Maar een keurmerk zegt niet alles. Kijk maar naar ecologische schoonmaakmiddelen. De Europese wet zegt dat er minimaal één milieuvriendelijk bestandsdeel in zou moeten zitten. Maar de rest zou chemisch kunnen zijn. Dus altijd beter dan de traditionele schoonmaakmiddelen, maar biologisch schoonmaakmiddelen zijn nog beter voor mens, dier en milieu!

Duurzaam inkopen voor je werkomgeving

Bij duurzaam inkopen hoef je niet meteen te denken aan producten die je zelf doorverkoopt aan klanten. Ook in je eigen werkomgeving kun je bijdragen aan duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan zuinige en milieuvriendelijke kantoorapparatuur zoals printers en computers. Ook de verlichting of het overstappen op groene energie, helpt mee om heel simpel te verduurzamen. Dan vervang je simpelweg je lampen door spaarlampen of LED- verlichting. Ook de aanschaf van papier kan heel makkelijk duurzaam worden gemaakt. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken voor duurzaam papier, zoals het FSC keurmerk. Ook inktcartridges, kantoorartikelen, schoonmaakmiddelen, catering, andere voedingsmiddelen, dranken en transport kun je duurzaam aanschaffen.

Een betere wereld begint bij jezelf en start met duurzaam inkopen. Veel succes!

BIOnyx biologische schoonmaakproducten zijn met respect en liefde voor Mens, Dier en Milieu, samengesteld.  Het assortiment bestaat uit duurzame, milieuvriendelijke producten, gemaakt van hoogwaardige kwalitatieve en NATUURLIJKE ingrediënten met elk hun eigen functie. Al deze duurzame reinigingsmiddelen kunnen voor zowel dagelijks- en voor periodieke reiniging gebruikt worden. Het zijn geconcentreerde producten dus zuiniger. Daardoor doe je er ook langer mee en heb je er minder nodig van. Dus ook goed voor je portemonnaie!

Heb je vragen of kunnen we je helpen? Laat het ons weten via de mail, of bel met ons via 06-37279702

Upload Image...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken gebruik van cookies om het gebruik op onze website te meten, advertenties te personaliseren en om de werking van de site te garanderen.