Hoe maak je de tuin winter klaar?

Herfst!

Hoe maak je de tuin winter klaar? Helaas zijn de zomermaanden weer voorbij. De herfst is in volle gang en staat de koude winter wellicht voor de deur. Om in het voorjaar te kunnen genieten van een mooie tuin, is voorbereiding nodig. Deze voorbereiding begint al in de winter. Het winter klaar maken van je tuin hoeft niet eens heel veel tijd te kosten. Begin er op tijd mee en verdeel de werkzaamheden over een aantal dagen. Door het te verdelen blijft het werken in de tuin leuk.

Zo kun je met een gerust hart de winter ingaan en in de lente weer volop genieten van het ontwaken van de natuur.

 

Je tuin winter klaar maken

Maak je tuin klaar voor de winter rond oktober. Niet alleen is de bloeiperiode van de meeste planten nu voorbij. Maar ook zijn de temperaturen vaak nog aangenaam genoeg om lekker in je tuin te werken.

Het klaar maken van de tuin voor de winter, kun je eigenlijk zo uitgebreid maken als je dat zelf wilt. Het hoeft niet veel werk te zijn. Als je de mouwen nét even wat verder opstroopt zul je hier in het voorjaar echt profijt van hebben.

Waar kan je op letten?

Geef een laatste snoeibeurt aan je bomen, heggen en planten zodat ze sterk de winter in gaan. Hierdoor hebben ze in het voorjaar weer volop ruimte om te groeien en te bloeien.
Veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Knip deze af. De stengel die aan het afsterven is mag je ook wegknippen. Maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst

Je (hard)hout teak- of kunststof tuinmeubels grondig schoon maken en berg de meubels op of dek ze af met een waterafstotend zeil

Nu alvast bloembollen te poten, zodat je van het voorjaar al vroeg van je tuin kan genieten. Want bloembollen kunnen goed overwinteren. In het voorjaar zullen sommige als één van de eerste tekenen van de aankomende lente tevoorschijn komen

Ook om gras te zaaien is het nu nog niet te laat. Nu zaaien geeft straks een mooi groen gazon

De mooiste herfst bladeren en takken te verzamelen. Richt een gezellig hoekje met herfstversiering en kaarsen in

Help de vogels. Hang weer leuke vogelhuisjes op en maak de oude vogelhuisjes schoon. De vogels zoeken in de winter vaak beschutting en ieder huisje is meer dan welkom!

Tip: Met uitzondering van eikenblad, kun je het beste gevallen bladeren laten liggen. Immers, de bladeren zorgen voor een warme deken voor de vaste planten. Daarnaast voorkom je op deze manier uitdroging van de bodem.

Loop alles nog een keer na

Wanneer je denkt je tuin winter klaar te hebben gemaakt, dan is het goed om nog even een laatste check te doen. Sowieso zul je gedurende de laatste weken voor de vorst de tuin goed in de gaten moeten houden. Dit vooral met betrekking op de temperatuur en het mogelijk vroeg of laat invallen van vorst.

Daarnaast zijn er nog een aantal extra zaken die handig zijn om te controleren voordat de strenge winter zijn intrede doet:

Wanneer je een buitenkraan hebt is het goed om deze af te sluiten en af te tappen. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om de kraan af te tappen, zorg er dan voor dat je de leiding die zich buiten het huis bevindt goed inpakt. Wanneer het achtergebleven water in de leiding bevriest, kan dit gaan uitzetten en schade veroorzaken aan de leiding

Kijk ook eens goed naar de gieters en de tuinslang. Wanneer je deze buiten of in een tochtige schuur bewaart is het raadzaam ook hier al het water uit te verwijderen

Afgevallen blad dat niet op het gazon maar in de borders ligt, kun je prima laten liggen. Het ziet er misschien niet netjes uit, maar de bladeren zullen een natuurlijke bescherming tegen vorst zijn voor de planten

En wat doe jij om je tuin voor te bereiden op de winter?

BIOnyx biologische schoonmaakproducten zijn met respect en liefde voor Mens, Dier en Milieu, samengesteld.  Het assortiment bestaat uit duurzame, milieuvriendelijke producten, gemaakt van hoogwaardige kwalitatieve en NATUURLIJKE ingrediënten met elk hun eigen functie.

Al deze reinigingsmiddelen van BIOnyx kunnen voor zowel dagelijks- en voor periodieke reiniging gebruikt worden. Het zijn geconcentreerde producten dus zuiniger. Daardoor doe je er ook langer mee. Hierdoor is dit ook goed voor je portemonnaie.

Heb je vragen of kunnen we je helpen? Laat het ons weten via de mail(info@bionyx.nl) of bel/app/sms via ons 06-37279702

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken gebruik van cookies om het gebruik op onze website te meten, advertenties te personaliseren en om de werking van de site te garanderen.