Hoe maak ik mijn rolluiken schoon, zowel aan de buiten- als binnenkant?

Hoe maak ik mijn rolluiken schoon, zowel aan de buiten- als binnenkant?

Steeds meer huizen hebben rolluiken voor de ramen zitten. Erg handig natuurlijk om de zon buiten te houden. De zon verwarmt overdag je woning. S ‘avonds en s ‘nachts blijft de warmte binnen en hoeft de verwarming minder hard te stoken.  Maar rolluiken geven ook een veilig en beschermend gevoel. Maar helaas vangen de rolluiken (op den duur) aardig wat vuiligheid op, zoals fijnstof zand of groene aanslag.

Het schoonmaken van de rolluiken is niet het leukste karwei dat er is, echter is het wel belangrijk dat het gebeurt. Maar we adviseren dan ook om elk jaar je rolluiken 2x schoon te maken, zowel aan de buiten- als de binnenkant. Niet alleen geeft dit een nettere en mooie uitstraling, het verlengt ook de levensduur. Daarnaast verbetert het de werking van je luiken.

Om het onderhoud van de rolluiken netjes en goed uit te voeren, zou je aan de volgende punten kunnen denken.

Wat heb je nodig?

Om je rolluiken goed schoon te kunnen maken heb je een zachte borstel, een microvezel doek en BIOnyx RVS reiniger nodig. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen, want deze tasten de laklaag van de rolluiken aan.

Voordat je begint, zorg dat er geen stroom op staat

De meeste rolluiken hebben een elektrische bediening. Als dit bij jou ook het geval is, dan is het verstandig om de spanning eraf te halen. Dit doe je door de stroomkabel uit het stopcontact te halen voordat je begint met schoonmaken. Elektriciteit en water kunnen heel gevaarlijk zijn (zelfs dodelijk).

Begin met het schoonmaken van de buitenkant

De buitenkant van het rolluik schoonmaken is een makkelijk maar vervelend klusje. Rol daarom het luik helemaal naar beneden, en zorg dat de lamellen goed tegen elkaar aan zitten. Verwijder het (losse) vuil met een zachte borstel. Vervolgens  wrijf je het oppervlak in en neem vervolgens af met overvloedig schoon water. Om daarna droog te wrijven met een microvezel doek.

Tip: gebruik dus geen agressieve reinigingsmiddelen. Dit kan de laklaag aantasten en lelijke vlekken of oneffenheden geven op je rolluiken.

Vervolgens de binnenkant schoonmaken: verwijder de kap

Om de binnenkant van het rolluik te reinigen, moet je de kap van de omkasting van het rolluik verwijderen. Daardoor kun je er goed bij. De binnenkant is een iets lastigere klus, maar is wel uiterst belangrijk. In de binnenkant hoopt zich namelijk veel vuil op dat zich ook snel naar de buitenkant kan uitbreiden. Laat vervolgens het rolluik steeds een klein stukje zakken terwijl je met de micro vezel doek  de boel goed schoonmaakt. Hierna neem je ze af met een droge micro vezel doek.

Tip: vergeet de geleiders niet schoon te maken en in te smeren met bijvoorbeeld een teflonspray. Gebruik géén vet smeermiddel, aangezien dit eerder weer vuil kan aantrekken.

Hoe vaak moet ik mijn rolluiken schoonmaken?

Het is aan te raden om rolluiken 2x per jaar  schoon te maken. Het goed onderhouden van de rolluiken is erg belangrijk. Rolluiken worden namelijk blootgesteld aan flinke weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om dit onderhoud niet uit te stellen. Want goed onderhoud betekent:

  • Een langere levensduur
  • Optimale isolatie, dus lagere energie rekening
  • Geluidsisolatie
  • Verzorgd uiterlijk buitenshuis
  • Verzorgd uiterlijk binnenshuis
  • Privacy waarborgen, ook tegen inbraak
  • Optimale werking door onderhoud van de bewegende delen

Wanneer moet ik mijn rolluiken vervangen?

Als je bij het schoonmaken van de rolluiken beschadigingen tegen komt, dan is het verstandig om deze te laten repareren of te laten vervangen. Door beschadigingen kunnen de prestaties van rolluiken verminderen. De bescherming tegen inbraak, of de isolatiewaarde kunnen zo ook minder worden. Ziet u dat een onderdeel aan vervanging toe is, dan is het slim om dit direct te doen.
Vraag je leverancier om advies en laat het dan direct uitvoeren.

Voor handige (bespaar)tips klik hier

BIOnyx maakt hoogwaardige biologische schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. De NATUURLIJKE bestandsdelen lossen hardnekkig vuil snel op, waardoor alles binnen- én buitenshuis in een handomdraai weer schoon en fris is, én ons milieu beschermd blijft!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via info@bionyx.nl of via whatsApp/sms/telefoon 06-37279702

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken gebruik van cookies om het gebruik op onze website te meten, advertenties te personaliseren en om de werking van de site te garanderen.